*
Društvo arhitekata Beograda - NOVI HORIZONTI

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

NOVI HORIZONTI

Obaveštavamo članove da je izašla iz štampe knjiga „NOVI HORIZONTI“  - autora arhitekata prof.Borislava Petrovića i dr Dušana Stojanovića

NOVI HORIZONTI, smeštajući tematiku u širi kontekst od uobičajenog razumevanja pojmova, predstavljaju zapravo kritički osvrt na, u ovoj sredini, veoma izražen diskontinuitet načina razumevanja građene sredine, pa i njene osnovne konstitucije i realizacije u celini.

Preciznije, radi se o objektima sporta i njihovom umrežavanju, odnosno formiranju infrastrukture fizičke kulture, u meri i na način kako tu problematiku naš socijalni ambijent percipira u okvirima svog bića i svog vremena.

Ova vrsta organizovanog prostora, kako smo definisali arhitekturu, po navedenom diskontinuitetu svog osmišljavanja i nastajanja svakako nije izuzetak. Moglo bi se reći da je tako u svim tematskim područjima, ako se setimo ranije terminologije uobičajene u nastavi na Arhitektonskom fakultetu, počevši od stanovanja, preko obrazovanja i zdravstvenih ustanova, pa do saobraćaja i energetike. U svim navedenim oblastima lako je uočiti plime i oseke, periode intenzivnih i značajnih ulaganja i građenja, kao i ona druga vremena – nebrige i zaborava.

Da li su uzroci (samo) u ekonomskoj sferi..?

Na prvi pogled (prvu loptu) možda izgleda tako, ali će se na kraju ispostaviti da stvari često nisu onakve kako izgledaju, na primer, u ovom slučaju. 

U osvrtu na dileme i otvorena pitanja, analiza obuhvata više studija slučaja, koje su rezultat relativno usmerenog, istraživačko-projektantskog rada studija AGM, vezanog za arhitekturu prostora i infrastrukture sporta (odnosno – fizičke kulture), u periodu od preko dvadeset godina (1999-2022).

NASLOVNA1

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina