Logo
Odštampajte ovu stranicu

Ciklus razgovora Arhitektura u kontekstu 3

11.4.2017. u 19,00 sati, galerija Artget

Ideja - investicija - realizacija

Arhitektonski opus Aleksandra Spajića

Učesnici: Dejan Babović, arhitekta i autor

Svaki arhitektonski objekat na putu do svog konačnog oblika, prolazi kroz različite faze,  modifikuje se više puta. U tom procesu u kome kuća nastaje učestvuju arhitekta, investitor i budući korisnici. U kojoj meri i na koj način sarađuju ovi akteri, koji svako na svoj način doživljavaju isti objekat. U svojoj arhitektonskoj praksi Aleksandar Spajić je najveći deo svojih realizovanih dela projektovao za poznatog investitora i  u neposrednoj saradnji sa njim. O tom svom iskustvu, o tome kako izgraditi odnos povrenja sa klijentom, kako ostati dosledan svom arhitektonskom credu, a istovremeno biti spreman i na kompromis, on će razgovarati sa kolegom, takođe vrsnim projektantom Dejanom Babovićem. Kao specijalni gost u razgovor će se uključiti i jedan od investitora sa kojim Spajić sarađuje. Publika će imati retku priliku da se   upozna sa stavom naručioca objekta, onog koji je često nevidljiv za javnost, a koji u manjoj ili većoj meri odlučuje o budućem objektu.

...............................................................................................................................................................................................

Aleksandar Spajić (1963) diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu  1989. godine.

Nakon diplomiranja radio je u nekoliko projektnih biroa u zemlji i inostranstvu. Od 1997. godine radi samostalno u sopstvenom birou, dok 2005. godine osniva Autorski Atelje Spajić.

Sa svojim saradnicima bavi se projektovanjem poslovnih, stambenih, sportskih i turističkih objekata i enterijera. Najznačajnija dela su RTV Pink, PFI studiji i Mgum u Šimanovcima, enterijer objekta Delta Sport, više enterijera raznih brendova, enterijer poslovnog objekta PO2-2 za Delta Realestate, enterijer upravne zgrade Soko Štark, layout poslovnica Banca Intese, poslovni centar farmaceutske kuće Stada u Bad Vilbelu-Nemačka, više individualnih stambenih objekata i enterijera poslovnih i stambenih objekata i prodajnih prostora.

Dobitinik je nagrada i priznanja DaNS-a, Salona arhitekture u Beogradu, nagrade Ulupuds-a Aleksandar Šaletić za enterijer i BPB Trophy nagrada na nivou Srbije i Crne Gore, kao i internacionalne nagrade za najbolji enterijer sa inovacijom u sistemu suve gradnje na takmičenju odrzanom u Madridu 2006. godine. Učesnik izložbi u Berlinu, Veneciji, Moskvi, Minsku i Biškek-Kirgizija .

Poslovno-stambeni objekat u ulici Neznanog junaka Beograd

Stambeni objekat u Temisvarskoj ulici Beograd - email

Stambeni objekat u Tolstojevoj ulici Beograd