Logo
Odštampajte ovu stranicu

Otvoren paviljon Republike Srbije na Bijenalu arhitekture u Veneciji

http://freeshipping.zone/about

Paviljon Srbije na Bijenalu arhitekture u Veneciji je otvoren, a izložen je rad tročlanog autorskog tima "Heroik: Free Shipping", koji na apstraktan način predstavlja probleme mladih.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je na otvaranju paviljona da je rad arhitekata Ane Šulkić, Stefana Vasića i Igora Sjeverca izabran na konkursu na koji je pristiglo 35 prijava i da tematizuje potragu mladih i talentovanih ljudi za svojim mestom u arhitekturi, i životu.

"Svako ko deluje u javnoj sferi trudi se da ostavi nekakav trag iza sebe, ali je taj trag, kao i trag u vodi privremen i prolazan. Ipak, sama potreba da ostavimo trag govori o ljudskoj potrebi za smislom, o intelektualnom i umetničkom naporu da se kroz stvaranje i delovanje javni prostor učini bogatijim, snažnijim i raznolikijim", rekao je Tasovac.

On je dodao da ovogodišnja izložba arhitekture u Veneciji šalje važnu poruku o borbi za poboljšanje kvaliteta života, dok naziv te medjunarodne smotre "Izveštavanje sa fronta" upućuje na nadu, iako ima vojni prizvuk, jer kako je rekao, čim postoji borba, to znači da postoji i vitalnost, a to je i glavna pretpostavka za razvoj same kulture.

Komesar izložbe Ivan Rašković rekao je da je troje mladih arhitekata čiji je rad izabran na konkursu, ispričalo metaforičnu priču koja je zapravo iskustvo svake generacije, ali da njihovo delo nije lišeno i elemenata epohe.

Rad autora Stefana Vasića, Ane Šulkić i Igora Sjeverca sastoji se od 62 elementa, ukupne težine 10 tona, plave je boje i prate ga i zvučni i svetlosni efekti.

Sjeverac je rekao da je namera tima bila da u toj prostornoj postavci prikaže nemogućnost mladih arhitekata da nadju stalno zaposlenje i činjenicu da su im servirane besplatne prakse kao jedina šansa da naprave dobar CV.

"Zeleli smo da pokažemo mladim arhitektama da to što su u toj nezahvalnoj poziciji nije nužno merilo njihovog kvaliteta", rekao je Sjeverac.

Otvaranju Paviljona prisustvovali su ministarka kulture Makedonije Elizabeta Kančeska Milevska, konzul Srbije u Italiji Dragan Kićanović i brojni gosti.

Srbija je jedna od 29 zemalja koja poseduje svoj paviljon na najvećoj smotri arhitekture u svetu, pored Francuske, Velike Britanije, SAD, zemalja Skandinavije, Rusije, Japana, Nemačke, Austrije, Venecuele, Brazila, Rumunije, Španije...

Umetnički direktor Bijenala Alehandro Aravena za ovogodišnju, 15. Medjunarodnu izložbu arhitekture postavio je temu "Izveštaj sa fronta", a smotra na kojoj učestvuje 88 izlagača iz 37 zemalja, za javnost će biti otvorena od 28. maja do 27. novembra.

Na ceremoniji otvaranja Bijenala biće uručena nagrada za životno delo brazilskom arhitekti Paolu Mendesu, čiju je arhitekturu žiri nazvao "vanvremenskom".