*
Društvo arhitekata Beograda - NOVI POGLED NA NOVI BEOGRAD

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

NOVI POGLED NA NOVI BEOGRAD

Pozivamo Vas na stručno vođenje "Novi pogled na Novi Beograd", u organizaciji Grupe arhitekata i Docomomo Srbija, a koje je deo aktivnosti projekta Lifting the Curtain/Podižući zavesu u Beogradu. Obilazak će biti u subotu, 31. oktobra 2015, sa okupljanjem u 13:30 ispred TC Ušće.

U prilogu ćete naći opis aktivnosti i lokacije koje ćemo obići, a kroz koje nas ispred Docomomo Srbija, vodi koleginica Vladana Putnik, dr ist. um.

Zbog ograničenog broja mesta, molimo Vas da svoju prijavu šaljete na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

NOVI POGLED NA NOVI BEOGRAD


Izgradnju Novog Beograda započele su omladinske brigade 1948. godine. Period od 1948. do 1980. godine su mahom obeležila velika državna ulaganja u reprezentativne projekte, koji su bili u duhu savremenih svetskih tendencija. Krilaticu „Veliko i novo“ je pratilo građenje slike o društvu koje je napredno, slobodno i savremenih shvatanja. Iako ceo Novi Beograd danas predstavlja svojevrstan spomenik socijalizmu, mogli bi se izdvojiti neki objekti koji na suptilan i nenametljiv način reprezentuju i arhitektonske tendencije epohe, kao i trasformacije kroz koje je država prolazila. Novi Beograd je smatran najvećim ostvarenjem jugoslovenskog socijalističkog društva, te kao fenomen posleratne izgradnje na najbolji način reflektuje sve njene dobre i loše aspekte.
Kada razmišljamo o arhitekturi iz perioda posle 1945. godine, najčešće je doživljavamo kao nosioca političkih ideja koje su obuhvatile njenu formu i funkciju. Međutim, tumačenje fenomena kao što je Novi Beograd je daleko kompleksnije od isključivo ideološke dimenzije.
Vođenje će obuhvatiti obilazak temelja nezavršenog Muzeja Revolucije, blok 23, mesnu zajednicu "Fontana", Stari Merkator i bežanijske stepenice.

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina