*
Društvo arhitekata Beograda - Sećanje na arhitektu Ratomira Bogojevića

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

Sećanje na arhitektu Ratomira Bogojevića

Pozivamo Vas da u četvrtak 25.10.2012.godine u 17,00 časova, prisustvujete skupu

sećanja povodom 100-godišnjice rođenja arhitekte Ratomira Bogojevića,

koje će se održati u zgradi Doma inženjera i tehničara, Kneza Miloša 7a / III, pored prostorija Udruženja arhitekata Srbije i Društva arhitekata Beograda.

Za sve zainteresovane, obezbeđene su i dve knjige za prodaju :

„Neistkano predivo“ arhitekta Ratomir Bogojević, po ceni od 600,00 dinara  i

„Prilog tumačenju arhitektonske celine“ Ratomir Bogojević (reprint),  po ceni od 200,00 dinara.


Arhitekta Ratomir Bogojević rođen je novembra 1912 godine - a umro je neki mesec pre svog pedesetog rođendana. No izuzetnu ličnost Bogojevićevu ne obeležava prerani odlazak već činjenica da je bio nadprosečno analitičan duh, teoretičar, mislilac, vizionar,  rođeni pedagog i stvaralac. Puno je uradio i uspeo za relativno kratko vreme. Pored kapitalnih dela u centru Beograda - Dom Štampe i Odeon, i centru Kraljeva - zgrada Kablar-a, izveo je i mnoge manje, porodične zgrade. Čuveni su i njegovi urbanistički projekti, naročito regulacioni planovi  Leskovca i Vrnjačke banje.  Predano je radio i tridesetak konkursa, javnih i pozvanih, dobijao nagrade u okviru, a često i van uslova konkursa. Neke od dobijenih konkursa doveo je do nivoa projekta - Muzej grada Beograda.. Borio se za struku i sa strukom...  Odgajivao mladi kadar...

Ovaj skup SEĆANJA NA ARHITEKTU * prati i  promocija Bogojevićevih tekstova.

Knjiga „Neistkano predivo“ je nastala sređivanjem hiljada i hiljada ispisanih listova i listića koji su ostali neobrađeni.  Kako je to u uvodu knjige napisao profesor arhitekta  Branislav Milenković „... tekstovi profesora Bogojevića čiji deo obuhvata ova knjiga nastajali su na crtaćoj tabli – on je radeći na projektima sve usputne opaske vezane za zadatak, a i one, reklo bi se sporedne, koje su otvarale buduće puteve potrage, beležio, sa strane, na hartijama, sa očiglednom namerom da se u kasnijem radu posveti samo njima ...“.

Knjiga „Prilog tumačenju arhitektonske celine“ (reprint), najznačajnije Bogojevićevo pisano delo, štampao je Arhitektonski fakultet u Beogradu davne 1956.godine.

 

 

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina