*
Društvo arhitekata Beograda - Предавање: Додир робота: Како роботи мењају архитектуру – Проф. Фабио Грамазио

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

Предавање: Додир робота: Како роботи мењају архитектуру – Проф. Фабио Грамазио

Позивамо вас на гостујуће предавање ”Додир робота: Како роботи мењају архитектуру” – професора архитектуре Фабио Грамазио-а, оснивача студија Грамазио и Колер (Gramazio & Kohler) у Цириху, Швајцарска. Предавање ће се одржати у четвртак, 03. марта 2016. године, у 18.00 часова у амфитеатру Архитектонског факултета у Београду.

 

Апстракт предавања

Предавање “Додир робота: Како роботи мењају архитектуру” представља нови начин размишљања о архитектури и њеној материјализацији. Оно истиче кључне последице (импликације) роботизоване производње у архитектури и представља селекцију пројеката који су настали током деценије истраживања на ЕТХ универзитету у Цириху, од пројекта нестандардне фасаде од опеке на локацији Гантенбajн винограда до скорашњег пројекта “Камен штампа” (Rock Print) инсталације на Чикашком бијеналу архитектуре. У оквиру овога, предавање предлаже како да дигитална култура градње открије свој савремени и најпогоднији конструктивни израз, кроз спој дигиталне логике и нових механичких процеса.

Биографија

Фабио Грамазио је архитекта са мулти-дисциплинарним интересовањима почев од рачунарског дизајна и роботизоване фабрикације до иновације у материјалима. У 2000-тој години, он је основао архитектонску праксу Грамазио и Колер (Gramazio & Kohler) у сарадњи са својим партнером Матијас Колер-ом (Matthias Kohler), где су изведени бројни награђени радови. Тренутни пројекти укључују дизајн Емпа НЕСТ истраживачке платформе, будуће живе лабораторије за одрживо грађевинарство.

Као професори, Грамазио и Колер су развили прву лабораторију архитектонске роботике на ЕТХ универзитету у Цириху (Gramazio Kohler Research, ETH Zurich, Switzerland). Њихова изведена истраживања су веома утицајна у пољу дигиталне архитектуре, померају границе и иницирају ново поље истраживања које се фокусира на интеграцију индустријских робота у архитектонском пројектовању и изградњи.

Они су излагали на бројним изложбама у свету, као што су: Венецијанско бијенале архитектуре 2008. године, “Излог галерија за уметност и архитектуру” (the Storefront Gallery for Art and Architecture) у Њујорку 2009. године, “Архитектура саграђена уз помоћ летећих робота” (Flight Assembled Architecture) у ФРАЦ центру у Орлеану, Француска 2011. године и “Камен штампа” (Rock Print) на Чикашком бијеналу архитектуре 2015. године. Недавна истраживања су дефинисана и тематски уоквирена у књизи “Додир робота: Како роботи мењају архитектуру”.

 

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina