*
Društvo arhitekata Beograda - PREDAVANJE OTKAZANO IZ TEHNIČKIH RAZLOGA- Jean Louis Cohen

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

PREDAVANJE OTKAZANO IZ TEHNIČKIH RAZLOGA- Jean Louis Cohen

PREDAVANJE OTKAZANO IZ TEHNIČKIH RAZLOGA

Pozivamo Vas na dvanaesto predavanje u okviru ciklusa Arhitektura. Utopija. Realizam. – AUR 2014/15: program gostujućih predavanja na kome će se predstaviti Jean Louis Cohen, PhD, arhitekta, istoričar, kustos, Sheldon H. Solow profesor istorije arhitekture na Institute of Fine Arts / New York University. Predavanje Building a new New World: Amerikanizm in Russian Architecture pripada tematskom ciklusu Istorija i teorija.

/Četvrtak, 21.05.2015./
/18.00 časova/
/Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet/
/Amfiteatar/

Izgradnja novog Novog sveta: amerikanizam u ruskoj arhitekturi

U okviru šireg fenomena amerikanizma, sistema kulturnog transfera karakterističnog za modernost i modernizaciju širom sveta, međusobni odnos s najviše paradoksa je onaj uspostavljen između Rusije i Sjedinjenih država, tokom dugog dvadesetog veka.

Svaki sticaj istorijskih prilika u sovjetskoj povesti, odlikovale su promene u reprezentaciji američke tehnologije, teritorijalnog razvoja, arhitekture i vizuelne kulture.

Sveobuhvatna analiza fenomena, koji su vrlo često ograničeni na – monumentalne – primere visokih građevina, podignutih u kasnoj staljinističkoj eri, trebalo bi da bude razvijena, kroz prizmu arhitektonskog i urbanističkog projektovanja, tako da se oslanja na analizu diskursa, projekata i građevina. Politika, umetnost, književnost, i tehnologija, trebalo bi takođe da budu uključeni u diskusiju o idealnim, i povremeno, izvedenim projektima.

Žan-Luj Koen je arhitekta i istoričar, s dugim iskustvom u istraživanju moderne arhitekture i urbanizma. Studije arhitekture pohađao je na École Spéciale d’Architecture i Unité Pédagogique n° 6, u Parizu, gde je diplomirao 1973. godine; doktorat iz oblasti istorije umetnosti stekao je 1985, na École des Hautes Études en Sciences Sociales, kao i habilitaciju, najviši postdoktorski akademski stepen obrazovanja, 1992. godine.

Posle perioda u kojem je vodio Program arhitektonskih istraživanja pri Ministarstvu stanovanja Francuske, dobio je profesuru u oblasti istraživanja na arhitektonskoj školi: École d’architecture Paris-Villemin, 1983-1996, a u periodu od 1996. do 2004, mesto profesora istorije urbanog planiranja, na Institut Français d’Urbanisme, Univerziteta u Parizu. Od 1994, Žan-Luj Koen je Sheldon H. Solow profesor istorije arhitekture na Institute of Fine Arts, na Univerzitetu u Njujorku, a od 2013, na poziciji je profesora, s trogodišnjim mandatom na Collège de France, u Parizu.

Istraživanja profesora Koena usmerena su uglavnom na arhitekturu i urbano planiranje u dvadesetom veku. Posebno je proučavao arhitektonsku kulturu Nemačke i Rusije, kolonijalnu situaciju u Maroku i Alžiru, arhitekturu tokom Drugog svetskog rata; opsežno je tumačio Le Koribzjeov rad i istoriju planiranja Pariza. O središnjem pitanju u svom radu, pitanju kulturnog transfera u arhitekturi, urbanizmu, i vizuelnoj kulturi, profesor Koen diskutuje kroz prizmu odnosa između Italije, Nemačke i Francuske i, posebno, kroz prizmu odnosa između Rusije i Zapada.

U periodu od 1997 do 2003, imenovan je od strane ministra kulture u vladi Francuske, da organizuje Cité de l’architecture, muzejski, istraživački i izložbeni centar u Parizu, u Palati Šajo (Palais de Chaillot), koji je otvoren 2007. U toku ovog perioda, Žan-Luj Koen je vodio dva glavna odeljenja ovog centra: Institut Français d’Architecture (Francuski institut za arhitekturu) kao i Musée des Monuments Français (Muzej spomenika Francuske).

Profesor Koen je bio kurator brojnih izložbi, među kojima: The Lost Vanguard u MoMA, Museum of Modern Art (2007); Scenes of the World to Come u Canadian Center for Architecture (1995); Architecture in Uniform na istom mestu (2011), kao i u Cité de l’architecture et du patrimoine i MAXXI, Museo nazionale delle arti del XXI secolo (2014); Paris-Moscou (1979) i izložbe povodom proslave stogodišnjice rođenja L’aventure Le Corbusier (1987), obe izložbe u Centre Georges Pompidou; Le Corbusier, tainy tvorchestva u Muzeй izobrazitelьnыh iskusstv im. A.S. Puškina u Moskvi (2012); Interférences – architecture, Allemagne, France u Musée d’art moderne et contemporain, Strazbur, i Deutsches Architekturmuseum, Frankfurt (2013); izložba Žan-Luj Koena Le Corbusier, an Atlas of Modern Landscapes otvorena je u junu 2013, u MoMA (Muzej moderne umetnosti, Njujork), a sledeće godine je gostovala u Španiji. Takođe u 2014. godini, Žan-Luj Koen je bio kurator Paviljona Francuske na Venecijanskom bijenalu arhitekture, kada je primio i specijalno priznanje žirija.

Žan-Luj Koen je birani član Académie d’architecture, u Parizu, Akademie der Künste, u Berlinu, Rossíйskaя akadémiя arhitektúrы i stroítelьnыh naúk, u Moskvi, i Accademia di San Luca, u Rimu. Profesor Koen je bio nosilac istraživačkih stipendija u National Gallery of Art’s Center for Advanced Study in the Visual Arts (1987), kao i stipendista fondacije Geti u Getty Research Institute (1992-93). Takođe, dobitnik je individualne stipendije Graham Foundation u 2012 za publikaciju o francuskom arhitektonskom modernizmu, koja će uskoro biti objavljena u izdanju Reaktion Books; Žan-Luj Koen je istraživač John S. Guggenheim Foundation za 2013.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, uključujući: Veliku nagradu za knjigu iz oblasti arhitekture od Académie d’Architecture, u Parizu (1996, 2012), Medalju, priznanje u oblasti arhitektonske analize od iste institucije (2003), the Art Book Prize (2013), kao i the Alice Davis Hitchcock Book Award, od Društva arhitektonskih istoričara (the Society of Architectural Historians, 2013). Profesor Koen je dobitnik Schelling Architekturtheorie-Preis, 2010, koju dodeljuje Fondacija Šeling (Die Schelling Architekturstiftung), iz Karlsruea , i koja je najznačajnija među evropskim nagradama u svom rangu. Vlada Francuske proglasila je Žan-Luja Koena vitezom Reda umetnosti i književnosti.

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina