*
Društvo arhitekata Beograda - Arhitektura povjerenja

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

Arhitektura povjerenja

Pozivamo Vas da prisustvujete predavanju:


Arhitektura povjerenja

 

Prof. dr IdisaTurata, profesora na Fakultetu Građevinarstva, Arhitekture i Geodezije u Splitu, gostujućeg nastavnika na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Arhitektonskog fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Predavanje će se održati u utorak29. aprila 2014. u 19.00 časova u amfiteatruArhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 73/II, Beograd.

Sportska dvorana na Krku – pogled iz vrta franjevačkog samostana
01
Autor fotografije: IdisTurato

02

03

04
Fotografije iz ‘The Hall Story’ dokumentarnog filma o ljudima koji su gradili sportsku dvoranu i Trg na Krku te koji je danas koriste

07

Apstrakt

Arhitektura povjerenja

Arhitektura bez povjerenja ne postoji. Sve započinje, počiva i gradi se povjerenjem. Od povjerenja prema ljudima, do povjerenja ljudi prema arhitekturi, od povjerenja prema idejama, do povjerenja za ideju, od povjerenja u vrijeme, do vremena potrebnog da se povjerenje provjeri i dokaže. Arhitektura povjerenja gradi se jasnim odnosima, uzbudljivim događajima te traje u vremenu.

Povjerenje nije zauvijek dato, niti a priori zasluženo. Povjerenje se stalno preispituje, stavlja na kušnju, i uskraćuje. Povjerenje živimo kao da će zauvijek trajati, ali ga jednako tako otvoreno propitujemo kao da ćemo ga svakog časa izgubiti ili uskratiti.

Arhitekturu gradi isključivo i samo jasno dato ili primljeno povjerenje. Bez povjerenja arhitektura nije moguća.

 

Biografija

IdisTurato(1965) je arhitekt (PhD) i profesor na Fakultetu Građevinarstva, Arhitekture i Geodezije u Splitu, gostujući nastavnik na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doktorirao je 2012. godine na temu Arhitektura ‘gotovih elemenata’ - projektiranje metodom slaganja i prilagođavanja ranije pripremljenih sklopova i fragmenata.

Sa arhitektom Sašom Randićem1992. godine otvara ured RandićTurato, a 2009. godine osniva samostalni ured Arhitektonski biro Turatod.o.o. u Rijeci.

Dobitnik je niza arhitektonskih nagrada:Nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA)Viktor Kovačićza najuspješnije arhitektonsko ostvarenje na godišnjoj izložbi realizacija, osvajao je 2003. godine za dogradnju Tehničkog fakulteta u Rijeci, 2008. godine za Aulu Pape Ivana Pavla II na Trsatu, te 2009. godine za Dječji vrtić Katarina Frankopan naKrku; za projekat Sportske dvorane i Trga na Krku za istu je nagradu ove godine nominovan. Nagradu Vladimir Nazor, koju godišnje Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodeljuje za najbolja umetnička ostvarenja, osvojio je 2005. godine za projekat osnovne škole Fran Krsto Frankopan naKrku, a za istu je školu nagrađen međunarodnom nagradom PiranesiAward. U dva navrata nominovan je za Nagradu Mies Van derRohe među 40 najuspešnijih arhitektonskih realizacija u Evropi: 2007. godine za projekat osnovne škole Fran Krsto Frakopan na Krku te 2011. godine za vrtić Katarina Frankopan na Krku. 2012. godine za NestandCave kuću u Voloskom pokraj Opatije osvojio je Nagradu UHA-a Drago Galić, za najuspešnije ostvarenje na području stambene arhitekture.

Projekti realizovani u uredu RandićTurato i konteksti u kojima su nastajali objavljeni su 2000. godine u monografiji Randić-Turato – Arhitektura tranzicije, u izdanju Arhiteksta. Zajedno sa Sašom Randićem 2006. godine, IdisTurato je predstavljao Hrvatsku na 10. Bijenalu arhitekture u Veneciji s projektom In Between, a 2010. godine, u saradnji s petnaest hrvatskih arhitekata ponovno predstavlja Hrvatsku na 12. Bijenalu arhitekture u Veneciji s projektom Pavillion.

Poslednje tri godine u intenzivnom nedeljnom kontinuitetu objavljuje autorske tekstove, osvrte i komentare prostorno inspiracijske tematike na svom blogu na stranici www.idisturato.com

http://www.idisturato.com

http://idisturato.tumblr.com

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina