*
Društvo arhitekata Beograda - Beograd arhitekte Ratomira Bogojevića

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

Beograd arhitekte Ratomira Bogojevića

 

Glavni gradski trg u Beogradu - Trg Republike je, do danas, ostao nedovršen i ne do kraja definisan prostor, zahvaljujući istorijskim sekvencama koje su, u smislu uzastopnosti, zauzimale različite pristupe ovom mestu, započinjući i napuštajući pojedinačne opcije za uobličavanje Trga kao jedinstvene prostorne celine. U makazama klasičnijih i liberalnijih kompozicionih principa za trgove, ovaj nekada imenom Pozorišni, a potom i danas Trg Republike, obujmljen je zgradama među kojima Bogojevićev Dom štampe ima izuzetnu ulogu. Poslednji deo Trga Republike na kome je moguće i potrebno graditi, i to zdanje javne namene, je parkić na mestu izlaska Francuske ulice na sam Trg. Moguće namene tog prostora različito su tumačene, a među njima u poslednje tri decenije najčešće su spominjana zdanja za Operu i za Gradsku galeriju, oba sa svojim programskim prednostima i manama na ovoj lokaciji. Današnja teška finansijska kriza možda je valjana okolnost za još jedno razmatranje šta činiti na Trgu Republike.

 

Profesor dr Vladimir Macura, arhitekta i urbanista, jedan je od naših najuglednijih planera. Bio je direktor Urbanističkog zavoda Beograda, profesor urbanizma na Šumarskom fakultetu u Beogradu i rukovodilac aktuelnog Generalnog plana Beograda.

 

Prateći program:

 

četvrtak, 04. oktobar u 19 h

RAZGOVOR PROJEKTOVANJE MUZEJA

UČESTVUJU: PROF.ARH.VASILIJE MILUNOVIĆ

PROF. ARH. VLADIMIR LOJANICA, DR MILAN POPADIĆ, ARH. BOJAN KOVAČEVIĆ

 

subota, 29. septembar, 6/13. oktobar u 12 h

STRUČNO VOĐENJE KROZ IZLOŽBU

AUTOR BOJAN KOVAĆEVIĆ, arhitekta

 

 

 


 

Kulturni centar Beograda vas poziva na otvaranje izložbe

Beograd arhitekte Ratomira Bogojevića

autora mr. Bojana Kovačevića, arhitekte

Sreda 12. Septembar 2012 u 19.00h

 

Izložbu otvara dr Branislav Milenković, arhitekta

 

zložba će biti otvorena do 14. Oktobra 
Likovna galerija, Knez Mihajlova 6
Radno vreme galerije svakim danom osim ponedeljkom od 11 do 21h

 

Izložba Beograd arhitekte Ratomira Bogojevića (1912-1968), autora Bojana Kovačevića , koja se organizuje u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda od 12. septembra do 14. oktobra, predstaviće ovog uglednog i pomalo zaboravljenog graditelja našeg grada kroz njegove kapitalne objekte - Dom štampe, na uglu Knez Mihailove ulice i Trga republike, zgrade u kojoj je od 1961. Smešten i Kulturni centar Beograda, zgrade Odeon, na uglu ulica Kraljice Natalije i Kneza Miloša, kao i privatne vile u Višegradskoj, i nekoliko nerealizovanih projekata od kojih je svakako najpoznatiji prvonagrađeni za Muzej grada na konkursu 1953. Pored originalnih arhitektonskih planova i mnoštva fotografija građevina u različitim fazama iz fonda Muzeja nauke i tehnike, na postavci će se naći i lični predmeti iz arhitektonskog biroa Ratomira Bogojevića, fotografije iz porodičnog albuma, njegove knjige. Kao prateće programe tokom trajanja izložbe izdvajamo predstavljanje knjige Esej o arhitekti Ratomiru Bogojeviću, koju je napisao arhitekta i kritičar arhitekture Bojan Kovačević, a suizdavači su Kulturni centar Beograda i Službeni glasnik; brojne razgovore na teme zaštite arhitektonske baštine i proučavanja arhitektonskih vrednosti kao strategiji kulturne politike, problemu devastacije objekta, dizajnu javnog prostora, istoriji mesta na kome je sagrađen Dom štampe 1958; stručna vođenja kroz izložbu i objekat, više projekcija video materijala i tv filmova, radionicu za tinejdžere koju vodi Ana Nedeljković, multimedijalna umetnica

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina