*
Društvo arhitekata Beograda - Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma

Društvo arhitekata Beograda vas sa velikim zadovoljstvom poziva na izložbu 

Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma | Arhitektura i urbanizam u zemljama bivše Jugoslavije

Otvaranje: subota, 19. maja 2012. u 17:00 časova 

u Muzeju istorije Jugoslavije

Izložba traje od 19. maja do 1. jula 2012. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U sklopu pratećih aktivnosti izložbe, organizovane su dečije radionice u saradnji sa udruženjem Proces – edukativna arhitektura. Radionice će biti organizovane svake subote za vreme trajanja izložbe, od 12h, u Muzeju istorije Jugoslavije.

Stručno vođenje izložbi će biti organizovano nedeljom, od 12 h (za grupe studenata od 14h). U nedelju, 20. maja, kroz izložbu će voditi autori i rukovodioci projekta Vladimir Kulić i Maroje Mrduljaš.

Izložba projekta “Nedovršene modernizacije” predstavlja arhitektonske projekte i velike urbanističke planove koji su obeležili razdoblje jugoslovenskog socijalističkog društva. Projekat se kroz niz istraživanja, konferencija i izložbi bavio prostorima koje je stvorila „socijalistička modernizacija“ unutar specifičnog društvenog i geopolitičkog konteksta regije Jugoslavije "između istoka i zapada", i teži da odgovori na pitanja u vezi sa njihovom ulogom i zaostavštinom u zemljama naslednicama. Ti prostori ne samo da predstavljaju nedovoljno valorizovan i internacionalno relevantan kulturni sloj i deo urbanih identiteta, nego su oni i danas kuće u kojima se nalaze brojne vitalne urbane funkcije, naročito stanovanje i razni javni sadržaji. Modernizacijske akcije iz socijalističkog perioda najobimnija su faza urbanizacije regiona, a ambicije iskazane u mahom nedovršenim projektima pokazuju jednu utopijsku, optimističnu i tipično modernističku veru u integralno planiranje građene sredine, koje je ipak prevazilazilo realne mogućnosti društva.

Organizator izložbe je Društvo arhitekata Beograda, u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije, Udruženjem hrvatskih arhitekata, Oris-kućom arhitekture (Zagreb), Muzejom za arhitekturu i dizajn (Ljubljana), Umetničkom galerijom Maribor (Maribor) i Koalicijom za održivi razvoj (Skoplje).

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina