Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: sas-dab@EUnet.rs

BINA 07

 U periodu od 29. juna do 8. jula odr┼żana je, druga po redu, me─Ĺunarodna manifestacija Nedelja arhitekture u organizaciji Dru┼ítva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda,. Manifestaciju je otvorio glavni gradski arhitekta, gospodin ─Éor─Ĺe Bobi─ç, u Likovnoj galeriji KCB-a, gde je bila postavljena izlo┼żba najboljih re┼íenja Arhitektonskih konkursa iz 2006. i prve polovine 2007.godine. 

 


Program je i ove godine bio interaktivan, otvoren i raznovrstan, sa ciljem da se otvori dijalog izme─Ĺu struke, institucija i javnosti. Program je bio podeljen u ─Źetiri osnovne tematske celine: izlo┼żbe, predavanja, ┼íetnje kroz arhitekturu Beograda i de─Źije radionice. 

 

 Izlo┼żbe i predavanja doma─çih i stranih autora i predava─Źa, su ove godine podstakle na dijalog o aktuelnim gradskim temama, Deo programa je bio posve─çen tematici nadogradnje; u galeriji Artget, izlo┼żba Autorska fotografija: izgradnje i nadogradnje potkrovlja u Be─Źu, Violete Vujovi─ç Salhofer, koja predstavlja pogled prolaznika, pe┼íaka, na savremeni pristup re┼íavanja potkrovlja u Be─Źu; u galeriji O3on, Hajnc Luter, be─Źki arhitekta sa velikim iskustvom u projektovanju i realizaciji potkrovlja u Be─Źu je objasnio svoje projekte u svetlu pravnih i zakonskih normi i prostornih i likovnih zahteva kao i mi┼íljenja javnosti, na predavanju, po otvaranju svoje izlo┼żbe Koncentracija grada - dogradnja krovova u Be─Źu. U galeriji ┼Żad u Muzeju primenjene umetnosti je prikazana izlo┼żba Beogradske nadogradnje, radova junske radionice studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, sa mentorima Ivanom Kucinom i Dubravkom Sekuli─ç, kroz veoma interesantan prilaz ovoj, za nas uvek polemi─Źnoj, temi. U galeriji Artget je postavljena izlo┼żba mlade be─Źke grupe Karamel koja je svoj sve┼żi, mladala─Źki i inovatorski pristup projektovanju, osim kroz izlo┼żbu ispratila istoimenim predavanjem Zauvek Mladi. Iz Austrije je do┼íla i velika izlo┼żba savremene ┼ítajerske arhitekture Smisao arhitekture, koja je postavljena u Galeriji 25 maj. Izlo┼żba obuhvata 62 projekta ra─Ĺenih u 32 austrijska biroa gde smo mogli videti i nama poznata imena kao ┼íto su Piter Kuk, Klaus Kada, Ginter Domenik...zajedno sa mnogim mladim austrijskim arhitektima. Kustos izlo┼żbe ┼áarlota Pehaker je u saradnji sa filmskim umetnikom Hajncom Emigholcom i dizajnerom Aleksanderom Kada osmislila izvanredan multimedijalni prikaz projekata podeljenih u ┼íest aktuelnih arhitektonskih tema, kroz fotografije, tehni─Źke crte┼że, film i zvuk. Stru─Źnim vo─Ĺenjem kroz izlo┼żbu, ┼áarlota Pehaker je kroz li─Źni prikaz pribli┼żila publici posebnosti svakog projekta koje su ga uvrstile u ovu izlo┼żbu. Zapa┼żena je i izlo┼żba Drugi pogled, Zavoda za za┼ítitu spomenika kulture, u galeriji Offspace, koja poziva na uo─Źavanje i prepoznavanje vrednosti detalja na mnogim za┼íti─çenim objektima u gradu. 

Predavanja su odr┼żana u Likovnoj galeriji KCB-a. U danu otvaranja Nedelje arhitekture, urednik ─Źasopisa A10, Hans Ibelings je u prepunoj galeriji pri─Źao o Istoriji supermodernizma. Ljiljana Mileti─ç Abramovi─ç je prikazala arhitekturu Beograda osamdesetih i devedesetih godina pro┼ílog veka gledanu iz ugla politi─Źkih, kulturnih i socijalnih kretanja u tom periodu. Sr─Ĺan Jovanovi─ç Vajs, trenutno anga┼żovan u birou Hercog i de Meuron, odr┼żao je predavanje o nekoliko zna─Źajnih projekata koje je radio tokom svog rada u Americi i ┼ávajcarskoj, kao i o arhitekturi kroz prizmu demokratizacije dru┼ítva i aktuelnih politi─Źkih i ekonomskih kretanja u svetu, temi koju je obradio u knjizi Skoro arhitektura. Najpose─çenije predavanje ovogodi┼ínje Nedelje arhitekture odr┼żao je Miodrag Mitra┼íinovic, trenutno anga┼żovan na Pen univerzitetu u Njujorku. U veoma dinami─Źnom predavanju, autor nedavno objavljene knjige Sveobuhvatno uredjenje prostora, Mitra┼íinovi─ç je poku┼íao da pribli┼żi publici aktuelne principe revaitalizacije postoje─çih i projektovanje novih javnih prostora, izgradnju Tematskih parkova u Americi, Aziji i Evropi, gledano iz ugla privatne svojine, multinacionalnih kompanija, uticaja vlasti, aktivnosti gra─Ĺana ... Za nas, posebno zna─Źajno predavanje, odr┼żao je Vladimir Mako, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, u kome nas navodi na razmi┼íljanje o estetskim parametrima savremene srpske arhitekture i njene posebnosti u okvirima evropskog stvarala┼ítva. 

Okrugli stolovi su organizovani tokom nedelje kao odgovor na neophodnost ostvarivanja dijaloga struke, gra─Ĺana i institucija, za po─Źetak novog uzdizanja arhitekture u na┼íoj sredini. Kao poseban akcenat, poslednjeg dana Nedelje arhitekture organizovan je veoma uspe┼ían dijalog austrijskih i srpskih arhitekata na temu Kultura stanovanja jedne od tema izlo┼żbe Smisao arhitektura. 

┼áetnje kroz arhitekturu Beograda su i ove godine privukle gra─Ĺane da bolje upoznaju svoj grad kroz stru─Źno vo─Ĺenje arhitekata i istori─Źara umetnosti. Ulica kralja Petra, Kopitareva gradina, Arhitektura interpolacija, Gradske vile, Beograd 50. 60. i 70. i Palata SIV su bila mesta koja su posetili Beogra─Ĺani prvog vikenda Nedelje arhitekture. Organizovan je i najavljeni odlazak u Novi Sad na izlo┼żbu radova sa Konkursa za Muzej savremene umetnosti koja je privukla veliku pa┼żnju struke, koja je prvi put nakon 40 godina je imala priliku da u─Źestvuje na ovakvom konkursu u na┼íoj sredini. 

De─Źije radionice su izvedene u saradnji sa De─Źijim kulturnim centrom Beograda, na podijumu ispred kulturnog centra na Trgu republike, u ─Źetiri dana. Deca su potpuno slobodno izra┼żavala svoje vi─Ĺenje izgra─Ĺenog prostora kroz razne teme i tehnike. U galeriji Artget Marija Bulatovi─ç je sa srednjo┼íkolcima kroz radionicu Redefinicija poligona ili ko kvari kvadrate ostvarila veoma kreativan pristup stvaranju arhitektonskih formi od jednostavnog materijala. 

Promocija sve popularnijeg evropski orjentisanog ─Źasopisa A10 u danu otvaranja manifestacije je podstakla temu o doma─çim ─Źasopisima od kojih su neki; Enterijer i Forum promovisani tokom nedelje.

 

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: sas-dab@EUnet.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina