Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

Mobiljke mame osmehe u Veneciji

Unutrašndab14t srpskog paviljona u Veneciji

preuzeto iz politike 31/08/2010.

 

Uz zvuke činela Dragan Protić Prota, član umetničke grupe „Škart”, i hor „Proba” sa „Velegradskom pesmom” Vaska Pope, otvorili su izložbu „Klackalište– poligon neravnoteže” u petak u srpskom paviljonu, koja predstavlja Srbiju na 12. međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji, od 29. avgusta do 21. novembra. Posle obraćanja komesara ovogodišnjeg nastupa Republike Srbije u Veneciji, arhitekte Jovana Mitrovića, izložbu je zvanično otvorio i ministar kulture Nebojša Bradić, pozvavši goste na „Klackalište” grupe „Škart”.

Svečani tonovi arhitektonske himne „Armatura” uz pratnju violine i gitare, privukli su pažnju gostiju bijenala. Osim naših posetilaca, kojih je bilo stotinak, što je dozvoljena kvota po paviljonu, okupilo se po slobodnoj proceni između 300 i 400 osoba, novinara i učesnika ostalih izložbi i njihovih gostiju. Originalno pakovanje keteringa za prisutne osmislio je mladi dizajner Nikola Srdanov.

Za široku publiku kapije bijenala otvorene su u nedelju, a kako su posetioci reagovali na projekat „Škarta” i o tome kakve je utiske stekao na početku, arhitekta Jovan Mitrović, komesar ovogodišnjeg nastupa Srbije u Veneciji, za „Politiku” je juče izjavio:

– Stihovi „Velegradske pesme” Vaska Pope glase:

„Reče mi onomad moja žena/Za koju bih učinio sve, sve/E, da mi je jedno malo drvo/ Da svud trči za mnom ulicom”. Upravo su oni poslužili kao inspiracija „Škartu” za ovogodišnji nastup na Bijenalu arhitekture, koji je zaista pomerio dosadašnja poimanja nastupa na arhitektonskim izložbama, spojivši poeziju, umetnost i filozofiju arhitekture.

Najviše radosti i osmeha publike izmamljuju pokretne biljke-mobiljke kao što su: travotrč, hodrvo, biljka šunjalica i žbunotrč, koje se šetaju po paviljonu i ispred njega, po Đardinima i venecijanskim ulicama, sa kojima se čak igra tango na trgu, uz neobične klackalice na kojima se klacka unakrst ili po troje na jednoj strani, a tu je i „multiklac”, kojim se preko niza klackalica možete klackati sa druge strane zidića u bašti.

Mitrović dodaje da su gotovo svi „prilazili i čestitali nam govoreći da smo među najboljima, za mnoge i favoriti. Lep, veseo i jednostavan način na koji se obrađuje tema bijenala „Ljudi se (pro)nalaze u arhitekturi” i sa kojim se određujemo prema najsloženijim pitanjima koja postavlja život.”

– Najveća satisfakcija posle deset meseci intenzivnog rada na koncepciji i postavci ove izložbe jeste osmeh na licu, baš svakog, ko izađe iz našeg paviljona. Umorni i zadovoljni spremamo se da ovu postavku prepustimo publici da se raduje „Klackalištu” grupe „Škart”, da ponese osmeh i maketice klackalica koje su istovremeno i katalog izložbe i da se, sklopivši ih, podsete na radost u pronalaženju odgovora na pitanja koje im postavlja savremeni život u kontekstu komunikacije i pokreta, objekta i prostora, arhitekture i prirode – ističe Mitrović.

B. Lijeskić

 

 


logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina