Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: sas-dab@EUnet.rs

Arhitektonske nagrade i konkursi

 

PODACI O IZLO┼ŻBI

Naziv: "Arhitektonske nagrade i konkursi"
Kustos: profesor Darko Marušić
Koncept i dizajn izlo┼żbe: petokraka, Maksimovi─ç Milica i Aleksa Bijelovi─ç
Organizacija konkursa: Društvo arhitekata Beograda (DAB)

Izlo┼żba je deo 5. beogradske internacionalne arhitekture i premijerno je prikazana od 7. do 15. maja 2010.godine u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.
Izlo┼żba "Godi┼ínje nagrade za arhitekturu u periodu jun 2009 - maj 2010." predstavlja hronolo┼íki prikaz 8 dodeljenih nagrada iz oblasti arhitektonsko-urbanisti─Źkog projektovanja u Srbiji u periodu od juna 2009. do maja 2010.

Prikazane su nagrada Trijenala arhitekture, nagrada "Ranko Radovi─ç", velika nagrada arhitekture Saveza arhitekata Srbije za ┼żivotno delo, godi┼ínja nagrada za arhitekturu Saveza arhitekata Srbije, nagrada za arhitekturu kompanije "Novosti", nagrada Salona arhitekture u Beogradu, nagrada grada Beograda, nagrada Dru┼ítva arhitekata Beograda "Arhitektonski doga─Ĺaj godine".

Izlo┼żba "Arhitektonski i urbanisti─Źki konkursi u periodu jun 2009 - maj 2010." prikazuje radove nara─Ĺene na arhitektonsko-urbanisti─Źkim konkursima raspisanim u toku prethodne godine. Prikaz godi┼ínje produkcije konkursa, stalna je rubrika manifestacije. Osnovni cilj ove izlo┼żbe je afirmacija dragocene institucije konkursa i ukazivanje na neophodnost negovanja konkursne tradicije.
Postavkom koja nedvosmisleno ukazuje na konkursnu oseku, DAB ┼żeli da skrene pa┼żnju nadle┼żnih gradskih institucija na potrebu raspisivanja konkursa, kao najbr┼żeg i najjasnijeg na─Źina za unapre─Ĺenje arhitektonskog i urbanisti─Źkog okru┼żenja jedne sredine.

Ovim izlo┼żbama, neizvedenih i izvedenih projekata, zaokru┼żuje se prikaz urbanisti─Źko-arhitektonskog srpskog stvarala┼ítva u toku protekle godine. Postavljanjem obe izlo┼żbe u jedan prostor, organizator izlo┼żbi DAB i njihov kustos profesor Darko Maru┼íi─ç ┼żeleli su da omogu─çe stvaranje jasne slike o arhitektonskoj produkciji izme─Ĺu dve manifestacije BINA.


Dru┼ítvo arhitekata Beograda (DAB) je dobrovoljna, nevladina, neprofitna, stru─Źno-nau─Źna, interesna, profesionalna, vanstrana─Źka organizacija nau─Źnih i stru─Źnih radnika u oblasti arhitekture. Osnovano je u okviru organizacije Saveza arhitekata Srbije i Saveza in┼żenjera i tehni─Źara, 23. juna 1960. godine. Dru┼ítvo ima oko 700 ─Źlanova, ali je u svakom trenutku aktivno oko tri stotine.

Ciljevi Dru┼ítva su afirmacija, unapre─Ĺenje i za┼ítita arhitekture kao profesije i njenog statusa u okviru dru┼ítvenih i kulturnih tokova u Srbiji, za┼ítita i afirmacija temeljnih vrednosti, interesa i polo┼żaja arhitekture u dru┼ítvu, za┼ítita dru┼ítvene i stru─Źne samostalnosti i osiguranje uslova za obavljanje profesije, kao i za┼ítita autorskih prava arhitekata, organizovanje profesionalnog rada svojih ─Źlanova u odnosu na potrebe i zahteve izgradnje, a na dobrobit dru┼ítva i njegovih gra─Ĺana, pra─çenje izvr┼íenja prava i obaveza svojih ─Źlanova, posebno sa stanovi┼íta profesionalnog kodeksa arhitekata, inspirisanje i sprovo─Ĺenje delatnosti tako da se uti─Źe na razvoj arhitekture i arhitektonsko-urbanisti─Źkog stvarala┼ítva, organizovanjem i sprovo─Ĺenjem svih vrsta konkursa,izlo┼żbi, konferencija i seminara, izdava─Źke delatnosti, pra─çenje stranih dostignu─ça i dr, saradnja s me─Ĺunarodnim i drugim arhitektonskim organizacijama, pra─çenje i pomaganje razvoja nauke i obrazovanja iz oblasti arhitekture i urbanizma, zajedno sa nau─Źnim i ┼íkolskim ustanovama i privredom, pru┼żanje kolegijalne pomo─çi svim ─Źlanovima, dodeljivanje nagrada i priznanja za posebna dostignu─ça u oblasti arhitekture.

 

Društvo arhitekata Beograda je priznala UIA (L'Union Internationale des Architecture).

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: sas-dab@EUnet.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina