Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

Konferencija SrbGBC "Kako gradimo sutra?"

WORLD GREEN BUILDING WEEK 2019 – BUILDING LIFE

 

Konferencija SrbGBC “Kako gradimo sutra?”

 

WORLD GREEN BUILDING WEEK 2019 – BUILDING LIFE

 

25. septembar / 10 časova / Kulturni centar Beograda / galerija Artget / Trg Republike 5

 

U organizaciji Saveta zelene gradnje Srbije, uz podršku Kulturnog centra Beograda, 25. septembra u prostoru centra, održaće se Konferencija na temu ovogodišnje Kampanje mreže nacionalnih Saveta širom sveta #BuildingLife, tokom Svetske nedelje zelene gradnje #WGBW2019.

 

Kampanja ima za cilj da podigne veću svest o emisiji CO2 u svim fazama životnog ciklusa zgrade, a samim tim podstiče i nove prakse, kao i nove načine razmišljanja kako bi se doprinelo smanjenju emisija koje potiču od zgrada. Okretanjem ka principu net zero emisija, građevinski sektor može doprineti stvaranju održive zajednice i još pokrenuti ekonomski rast.

 

Konferencija treba da pruži informacije i omogući odgovore profesionalcima iz različitih oblasti. Od globalno aktuelne teme klimatskih promena, stručnjaci će predstaviti svoje stavove, prikazati projekte i pokazati ciljeve koji mogu biti dostignuti promenom pristupa u građevinskom sektoru, koji mora da uzme u obzir čitav životni ciklus zgrade.

 

Transformacije su potrebne u svim segmentima građevinarstva, počev od donosioca odluka, sektora nekretnina, proizvodnje materijala, projektovanja, izvođenja, preko upravljanja i održavanja, upotrebe od strane samih korisnika, pa sve do rušenja i reciklaže, odnosno reupotrebe.

 

Konferencija je podeljena po segmentima životnog ciklusa zgrade.

 

___________________

 

UVODNI DEO

 

___________________

 

PROIZVODNJA

 

Zeleni materijali i proizvodi su izbor kome se trebamo okrenuti, tokom njihove proizvodnje manje su emisije štetnih gasova, štedi se energija, a istovremeno zdravi su za nas i našu i životnu sredinu.

 

PROJEKTOVANJE

 

Imajući na umu održivost u planiranju i projektovanju vodimo računa o prirodnim resursima, efikasno i dugoročno ostvarujemo uštedu energije, smanjujemo štetne emisije; štitimo nas i našu okolinu.

 

GRADNJA

 

Uticaj naših zgrada na životnu sredinu uslovljena je izborima koje donosimo i u fazi njihove gradnje: kako konstruišemo, gde nam je izvor materijala, kako ih dopremamo-prevozimo. Zelene zgrade konstantno potvrđuju svoju orijentisanost ka održivosti, jer i u ovoj fazi životnog ciklusa zgrade, postavljaju uslove koji se moraju ispratiti da bi bile zelene.

 

KORIŠĆENJE / ODRŽAVANJE / UPRAVLJANJE

 

Promišljeno projektovane i izgrađene Zelene zgrade tokom eksploatacije koriste manje energije, manje emituju CO2 i druge GHG gasove, štede pijaću vodu, i stvaraju minimalan otpad (primarnom separacijom). Obezbeđuju neophodan komfor korisnicima, zdrave su i radno optimalne, istovremeno produžujući svoj period korišćenja.

 

DEKONSTRUKCIJA

 

Pažljivo dekonstruisanje zelene zgrade, na kraju njenog upotrebnog veka, je još jedan način ka stvaranju održive zajednice. Tako možemo omogućiti da mnogi delovi mogu ponovo da se iskoriste i samim tim postanu deo novog životnog ciklusa zgrade - smanjujući potrebu za novim resursima.

 

RECIKLAŽA / REUPOTREBA

 

Ponovo koristiti i reciklirati materijale dobijene dekonstrukcijom podrazumeva značajan doprinos konceptu održivog planiranja koji cirkularna ekonomija zastupa. Omogućujući gradnju novog života zgrade kroz ponovnu upotrebu proizvoda ili strukture, ili putem implementiranja proizvoda nastalog reciklažom, optimizujemo korišćenje prirodnih resursa.

 

________________

 

Budite u toku, uskoro detaljna Agenda satnice konferencije!

 

________________

 

Konferencija je otvorenog tipa, ali molimo zainteresovane da se zbog ograničenog broja mesta prijave OVDE.

 

________________

 

Ujedno pozivamo građeviski sektor i sektore koji imaju dodirnih tačaka sa njim da se, na lokalnom nivou, pridruže nacionalnom članu WorldGBC, Savetu zelene gradnje Srbije i daju svoj doprinos u trasiranju putanje transformacije građevinarstva ka gradnji zelene - održive budućnosti!

 

__________________

 

 

Panel je u četvrtak 26.09. – više informacija na : https://serbiagbc.rs/panel-korak-unapred/

 

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina