Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: sas-dab@EUnet.rs

POČETAK OBELEŽAVANJA JUBILEJA 170 GODINA ARHITEKTONSKOG OBRAZOVANJA U SRBIJI

Otvaranjem izložbe RIBA President’s Medals 2015, Arhitektonski fakultet u Beogradu, 4. aprila na Dan studenata Beogradskog univerziteta, zvanično počinje program obeležavanja 170 godina visokoškolskog arhitektonskog obrazovanja u Srbiji.

Ovaj značajan jubilej obeležava 1846. godinu kada je pri Beogradskom Liceju osnovana Inženjerska škola, aktom koji je potpisao knjaz Aleksandar Karađorđević, kao temelj visokoškolskog obazovanja u oblasti graditeljstva i arhitekture, za čije formiranje je najzaslužniji bio Emilijan Josimović (urbanista, inženjer, pisac, profesor i rektor Liceja a kasnije Velike škole u Beogradu).

Tokom 170 godina arhitektonskog obrazovanja u Srbiji, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, jedan od najstarijih fakulteta u okviru Beogradskog univerziteta i vodeća akademska institucija za studije arhitekture i urbanizma u regionu,  prošao je kroz brojne faze napredovanja, usavršavanja i reformi kako bi danas bio okosnica razvoja, promocije i diseminacije arhitektonske i urbanističke teorije i prakse u Srbiji i regionu. Kao takav, već godinama unazad, Arhitektonski fakultet je na listi 100 najboljih akademskih ustanova koje pružaju obrazovanje u oblasti arhitekture i dizajna u Evropi.

Program obeležavanja jubileja 170 godina arhitektonskog obrazovanja u Srbiji sastojaće se od brojnih događaja koje će Arhitektonski fakultet organizovati do kraja 2016. godine: konferencije, izložbe, konkursi, radionice, okrugli stolovi a završiće se svečanom akademijom.

STUDIJSKI PROGRAMI ARHITEKTONSKOG FAKULTETA DOBILI RIBA AKREDITACIJU

U godini u kojoj se obeležava 170 godina od početka visokoškolskog obrazovanja u arhitekturi u Srbiji i 180 godina od osnivanja Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA), Arhitektonski fakultet je prošao rigorozni proces RIBA validacije i uspešno akreditovao osnovne i master studije arhitekture po standardima ovog instituta. Zahvaljujući tome, diplomirani studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu će biti izjednačeni u nivou znanja i kompetencija sa studentima arhitektonskih fakulteta u Velikoj Britaniji i ostalim zemljama širom sveta koje sprovode nastavu poštujući visoke kreiterijume Kraljevskog instituta britanskih arhitekata – RIBA.

RIBA President’s Medals 2015“ izložba predstavlja najbolje studentske projekte i disertacije studenata iz celog sveta za 2015. godinu po mišljenju stručnog žirija RIBA instituta. Selekcija prikazuje nagrađene i odabrane radove studenata iz Kine, Rusije, Australije, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Čilea, Norveške, Hong Konga, Španije, Singapura, Malezije, Koreje, kao i dva projekta studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Izložba će biti otvorena za posetioce u galeriji AULA Arhitektonskog fakulteta do juna ove godine.

Dodatne informacije o događaju:

ŠTA JE RIBA?

Kraljevski institut britanskih arhitekata - RIBA (The Royal Institute of British Architects) je stručno telo koje predstavlja arhitekte prvenstveno u Velikoj Britaniji ali i u inostranstvu, osnovano radi unapređenja arhitekture još davne 1836. godine.

RIBA institut se zalaže za bolje zgrade, bolja naselja i bolje okruženje kroz rad sa svojim članovima. Institut uspostavlja profesionalne standarde, daje podršku i procenjuje rad svojih članova u Velikoj Britaniji i širom sveta.RIBA takođe sarađuje sa Vladom Velike Britanije na poboljšanju dizajna i kvaliteta javnih građevina, novih stambenih zgrada i naselja.

Članstvo u RIBA predstavlja simbol profesionalne izvrsnosti s obzirom da se RIBA sertifikat smatra „zlatnim standardom“ struke. RIBA i celokupna mreža članova rade na unapređivanju i promociji profesionalnih izazova, predvode u dobrom dizajnu i utiču na vladine politike i zakonodavstvo koje određuje samu profesiju.

RIBA poseduje najveću i najvredniju kolekciju arhitektonskih planova, fotografija i arhiva na celom svetu. U svom svakodnevnom radu, RIBA organizuje javna predavanja, izložbe, događaje i dodelu nagrada a sve to u cilju pomaganja ljudima da bolje razumenju sopstveno okruženje i da ga sagledaju na jedan novi način.

ŠTA JE RIBA VALIDACIJA?

RIBA validacija je međunarodno priznat reper za izvrsnost u arhitekturi. Arhitektonski fakulteti širom sveta pozivaju RIBA da razmotre njihove nastavne programe zato što sam proces nudi usluge recenzije najvišeg kvaliteta od strane stručnjaka. RIBA pruža rigoroznu i sistematsku inspekciju arhitektonskih nastavnih programa da bi osigurala paritet na međunarodnoj skali, a u isto vreme poštujući lokalne obrazovne sisteme u okviru kojih fakulteti rade. Ovo je ključni faktor u misiji RIBA da unapredi arhitekturu i promoviše izvrsnost u profesiji. Suština sadašnje teorije i prakse arhitekture je reprezentovana u RIBA Panelu za validaciju, čiji članovi su iskusni predavači i praktičari. Preko 90 kurseva je trenutno validirano od strane RIBA i ovaj broj konstantno raste.

www.architecture.com

ŠTA SU PRESIDENT’S MEDALS?

President’s Medals, koje dodeljuje Kraljevski institut britanskih arhitekata - RIBA, smatraju se najprestižnijom svetskom nagradom za arhitektonsko obrazovanje još od vremena kada je prvi put dodeljena - davne 1836. godine u Londonu.  Od njenog ustanovljavanja, svrha ove nagrade je da se evaluira i promoviše izuzetnost tokom studija arhitekture, nagradi talenat i promoviše debata o arhitekturi. Nagrade se dodeljuju u 3 kategorije: najbolji studentski projekat osnovnih studija (Bronze Medal), najbolji studentski projekat master studija (Silver Medal) i najbolja studentska disertacija (Dissertation). Ova izložba je jedinstveni događaj na kojem se predstavlja budućnost svetske arhitekture na jednom mestu.

Žiri nagrada za 2015. godinu:

DEJVID GLOSTER (David Gloster), predsednik žirija Bronze and Silver Medal, direktor RIBA obrazovanja

KRIS TELBORN (Chris Thurlbourne), član žirija Bronze Medal, šef master studija Aarchus School of Architecture

KEJT GUDVIN (Cate Goodwin), član žirija Bronze Medal, šef odeljenja za arhitekturu Royal Academy of Arts

ALAN DŽONS (Alan Jones), član žirija Bronze Medal, član RIBA saveta i RIBA podpredsednik za obrazovanje

ROIŠIN HENEGAN (Roisin Heneghan), član žirija Bronze Medal, heneghan peng architects 

KARME PINOS (Carme Pinós), član žirija Silver Medal, arhitekta

NAJL MEKLAHLIN (Niall Mclaughlin), član žirija Silver Medal, Niall McLaughlin Architects

ALEKSANDER BRODSKI (Alexander Brodsky), član žirija Silver Medal, MARCH Moscow

PEG ROZ (Peg Rawes), član žirija Dissertation, direktor master programa istorije arhitekture Bartlett School of Architecture, UCL

KARIN JAŠKE (Karin Jaschke), član žirija Dissertation, profesor University of Brighton

STIVEN VOKER (Stephen Walker), član žirija Dissertation, profesor Sheffield School of Architecture  MARTEN DELBEKE (Maarten Delbeke), član žirija Dissertation, profesor Ghent University

www.presidentmedals.com

Radovi studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u selekciji President’s Medals 2015

U selekciji Bronze Medal

Marko Dragićević / projekat „Stambeni eko-tehno-fleksi-hibrid“ / mentori prof. Vladimir Lojanica i asistent Maja Dragišić

U selekciji Silver Medal

Hristina Stojanović / projekat „Vertikalna luka – crvotočina: raskršće paralelnih dimenzija“ / mentor prof. Borislav Petrović

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: sas-dab@EUnet.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina